Najviše kiše danas palo na sjeverozapadu, na kraju dana ipak se ukazalo i sunce

Iza nas je još jedan kišovit dan, a osim kiše dan je obilježila i bura koja je na Buzeštini mjestimice puhala do 100 km/h.

Najviše kiše na području Umaga

Zahvaljujući konvektivnoj naoblaci najviše kiše palo je na području Umaga, uglavnom između 19 i 23 mm. Na Kvarneru je zabilježeno do 13 mm, a najmanje kiše palo je na pulskom području. U gradu Puli naša meteorološka postaja tako je zabilježila samo 2 mm.

Sutra sunce!

Kao uvod u period sunčanijeg vremena kasno navečer došlo je do postupnog kidanja naoblake sa zapada. Pritom se nakratko ukazalo i sunce, ali samo na najzapadnijem dijelu poluotoka. Detaljniju prognozu za iduće dane možete pronaći ovdje. 

Prema svemu sudeći stabilno i barem djelomice sunčano vrijeme pratit će nas veći dio idućeg tjedna. Temperature zraka postupno će rasti.

Večeras potop (>100 mm kiše) u zaleđu Matulja, zabilježena i grmljavina!

Izraženije konvektivne oborine uz grmljavinsku aktivnost večeras bilježimo u zaleđu Matulja i na padinama Učke. Mjestimice je već palo 100 mm kiše!

“Potop” u zaleđu Matulja

U 23 sata meteorološka postaja Stara Pošta već je zabilježila više od 100 mm kiše, a obilne količine mjere se diljem zaleđa Matulja i na padinama Učke. 99 mm bilježe Matulji, dok je na padinama Učke palo oko 65 mm kiše. U idućim satima očekuje se još kiše.

Jako jugo

Na većem dijelu područja puše umjereno i jako jugo, a najjači udari vjetra bilježe se u unutrašnjosti poluotoka (do 21 m/s). Vjetar je osjetno slabiji u zaleđu Rijeke gdje je danas dominirala bura!

Do 14 sati najviše kiše palo podno Učke i u Barbanu, glavnina stiže navečer

Za razliku od proteklih nekoliko dana na našem području prevladava pretežno oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu i osjetno niže temperature zraka.

Najviše kiše na padinama Učke

Do 14 sati najviše kiše palo je na padinama Učke. Meteorološka postaja kod zapadnog ulaza u tunel zabilježila je 19 mm, a spomenimo i Barban (15 mm), Vodnjan (13 mm) i Labin (10 mm).

Temperature zraka kreću se većinom između 9°C u unutrašnjosti i 14°C ponegdje uz obalu. Puše raznolik vjetar, na dijelu područja jugo, a na Kvarneru uglavnom umjerena i jaka bura.

Glavnina kiše stiže navečer

Prema većem dijelu prognostičkih modela glavnina kiše stiže navečer kada valja očekivati 10-15, lokalno i do 30 mm oborina. Zapuhat će umjereno, na moru povremeno jako jugo koje će sutra sredinom dana postupno oslabiti.

Od subote sunčano i toplo

Iako će i iduća dva dana biti dosta naoblake uz mjestimičnu kišu, očekujemo i kraća sunčana razdoblja. Smirivanje vremena na cijelom području uz kidanje naoblake i obilje sunčanog vremena očekujemo od subote. Temperature zraka postupno će rasti, a sredinom idućeg tjedna mogle bi se popeti na 20°C.

Foto: Pravi proljetni dan prije kiše, temperature zraka porasle do 19°C

Prije kiše koja će obilježiti iduća dva dana danas je na našem području prevladavalo djelomice sunčano i toplo vrijeme.

Temperature zraka porasle do 19°C

Temperature zraka na zapadu Istre mjestimice su porasle do 19°C, dok su se u unutrašnjosti poluotoka dnevne vrijednosti kretale uglavnom između 14 i 16°C. Puhalo je većinom slabo do umjereno jugo.

U nastavku pogledajte fotogaleriju iz okolice Tinjana koju nam je pripremila Monika Šuran, dok detaljniju prognozu možete pročitati ovdje. 

U srijedu stiže kiša, ali već od petka ponovno sunčanije i svakim danom sve toplije vrijeme

Konačno stiže konkretnija kiša, za poljoprivrednike u idealnom trenutku! Još će veći dio utorka biti suho, a onda slijede dva kišna dana.

Glavnina kiše u srijedu

Glavninu kiše očekujemo u srijedu, ali obilnijih količina ne bi trebalo biti. Prema većem dijelu prognostičkih modela oborine će biti jednoliko raspoređene, a prosječno valja očekivati 15-20 mm kiše. Puhat će jugo i istočnjak. Kišovito vrijeme očekuje nas i u četvrtak, ali uz manje količine kiše.

Stabilizacija u petak, zatim sve toplije

Postupnu stabilizaciju vremena očekujemo u petak, no i dalje će biti dosta oblaka, posebice na Kvarneru. Jugo i istočnjak okrenut će na buru koja bi na prolaznim lokalitetima mogla biti jaka. S burom će se i naoblaka postupno raskinuti tako da bi prema trenutnim izračunima prognostičkih modela vikend mogao donijeti pretežno sunčano i postupno sve toplije vrijeme. Detaljniju prognozu za iduća tri dana možete pogledati ovdje. 

Treba svakako reći da jačih zahlađenja uz mraz koji u ovom dijelu godine već postaje nepoželjna meteorološka pojava nema na vidiku.

Foto/Video: Jutros zabilježena djelomična pomrčina sunca, temperature zraka nakratko pale za 1,5°C

Doživljaj praćenja djelomične pomrčine sunce koja je nastupila jutros nešto nakon 9 sati kvarila je naoblaka koja se do podneva proširila na veći dio područja, no usprkos tome fotografi su uspjeli snimiti odlične motive.

Za vrijeme pomrčine sunca koja je trajala oko 2 sata zabilježen je i blag pad temperature zraka, meteorološke postaje uglavnom su zabilježile pad temperature za oko 1,5°C.

Sljedeću pomrčinu sunca u našem dijelu svijeta valja očekivati tek za 19 godina!

Pula, autor: Zoran Burazerović