ANALIZA: Iako početkom prosinca stiže nešto hladniji zrak, sinoptička situacija ne ide u prilog jačem zahlađenju

Sinoptička situacija za 9 dana (ECMWF)

Iako početkom 12. mjeseca stiže nešto hladnije vrijeme uz vrlo izgledan snijeg u gorju, pa čak i mjestimice u nizinama unutrašnjosti Hrvatske, izraženijih zahlađenja uz zimska iznenađenja na Jadranu nema na vidiku.

Posljednjih tjedana oči većine ljubitelja zime bile su uprte na vrlo jaku rusku anticiklonu koja je onemogućavala proboj atlantskim ciklonama preko Skandinavije. Time smo imali svojevrsnu “blok” situaciju, ali je anticiklona bila tako postavljena da je ipak onemogućavala dolazak hladnog zraka u Sredozemlje. Ovakvoj situaciji idućih dana dolazi kraj.

Na dijelu prognostičkih modela postojale su naznake da bi se ruska anticiklona mogla premjestiti sjevernije i spojiti sa polarnom anticiklonom, no ubrzo su svi modeli odustali od takvog predviđanja. Da se kojim slučajem spomenuti scenarij ostvario, naše bi krajeve vrlo vjerojatno zahvatilo zahlađenje kao u prosincu 2012. godine.

Iako će se anticiklona nakratko spojiti sa polarnom anticiklonom to neće biti dovoljno da se blok održi, već se očekuje brzo spajanje polarnog vrtloga što će rezultirati da ciklone krenu svojim “prirodnim” putem od zapada prema istoku. Velikoj hladnoći koja se gomila na sjeveroistoku kontinenta tako će biti onemogućen dolazak u naš dio Europe.

No umjereno zahlađenje stiže i to već početkom mjeseca. Temperature zraka osjetno će se sniziti uz buru, a u gorju će biti i snijega. Snijega bi nakratko moglo biti i u nizinama unutrašnjosti Hrvatske, ali prema trenutačnim modelima ne očekuju se ozbiljnije količine.

Prosječne temperature zraka snizit će se tek na vrijednosti koje su primjerene godišnjem dobu, dakle jačeg zahlađenja nema na vidiku!

Još sutra stabilnije, zatim naoblačenje uz mjestimičnu kišu i buru koju će već u četvrtak zamijeniti jugo

Oborine u srijedu (ALADIN)

Još sutra očekuje nas pretežno sunčano i ugodno toplo vrijeme, izuzev nizina rijeka gdje će biti magle. Jutro će biti svježe uz mjestimičan mraz u unutrašnjosti poluotoka, dok će se dnevne temperature zraka uz sunčaniju obalu penjati i do 18°C. Puhat će većinom slab vjetar, jedino na krajnjem jugu može prolazno biti umjerene bure i istočnjaka.

Djelomice sunčano vrijeme zadržat će se i u srijedu prijepodne, ali ubrzo slijedi porast naoblake uz mjestimičnu kišu. Zapuhat će slaba do umjerena bura i istočnjak. Temperature zraka bit će osjetno niže u odnosu na protekle dane, dnevne vrijednosti kretat će se između 10 i 13°C.

Buru će već u četvrtak zamijeniti jugo koje će nastaviti puhati i idućih dana. Uz kraća sunčana razdoblja bit će i povremene kiše, a nakon hladnije srijede temperature zraka ponovno će osjetno porasti uz južinu.

Iako izraženijih i turbulentnijih promjena vremena još uvijek nema na vidiku, na prognostičkim modelima sve je više zimskih scenarija, posebice od sredine prve dekade prosinca.

Rastu šparoge, potjerala i vinova loza

Šparoga, foto: Romina Kotiga

Iznadprosječno toplo vrijeme negativno utječe na cjelokupni biljni i životinjski svijet, dok od topline kolike-tolike koristi mogu imati samo ljudi koji evenutalno uštede koju kunu na grijanju.

Ove jeseni koja se polako bliži svojem kraju nismo imali niti jedan izraženiji prodor hladnog zraka, a to se može primijetiti na svakom koraku. U prirodi se mogu pronaći šparoge, a na biljkama se javlja retrovegetacija koja je posebno štetna. Naime biljke postaju slabije otporne na niske temperature zraka, što u konačnici može rezultirati njihovim oštećenjem i kod umjerenih prodora hladnog zraka. Također nepotrebno se troše i hranjive tvari.

Možemo spomenuti i to da su dosadašnjem dijelu studenog svi dani bili topliji od prosjeka, a iako će sredinom idućeg tjedna malo zahladiti temperature zraka i dalje će se zadržati iznad prosječnih za doba godine.

Fotogalerija: Kasna jesen stigla je na Učku, ali i dalje nema prvog snijega na vidiku

u1

Kasna jesen stigla je na Učku, ali čini se da će i studeni proteći bez snijega na tlu. Naime nakon listopada koji je bio značajno topliji od prosjeka, još veća temperaturna odstupanja očekujemo u studenome. Takva situacija svakako ne ide u prilog snijegu, ali treba reći da za razliku od većine planina u okruženju Učka još nije vidjela snježni pokrivač ove jeseni.

Prema trenutnim prognostičkim modelima čini se da ni neće do kraja mjeseca, tj. početka klimatološke zime. Umjesto prvih izraženijih zahlađenja, nakon nešto stabilnijeg razdoblja koje će potrajati do sredine idućeg tjedna već je na vidiku novi period kojeg će obilježiti južina i kiša. 

U nastavku donosimo nekoliko jučerašnjih fotografija sa Učke koje je sa nama odlučio podijeliti David Faraguna.

Fotogalerija: Čarobno istarsko jutro u objektivu Borisa Barana

_MG_1814

Pogledajte fotografije današnjeg čarobnog jutra iz objektiva našeg člana i fotografa Borisa Barana. Fotografije su nastale u okolici Motovuna, Grožnjana i Šterne. Uživajte!

Stranica 1 od 429123...102030...Posljednja »