I jutros zabilježen slab mraz, na 5 cm od tla u Pazinu -1,9°C

Jutro u Humu

I danas je osvanulo još jedno hladno proljetno jutro. Iako na našim meteorološkim postajama na 2 metra od tla nije zabilježena negativna vrijednost temperature zraka, prema mjerenjima DHMZ-a na 5 centimetra od tla u Pazinu je izmjereno -1,9°C.

Zbog dotoka toplog zraka sa juga kontinenta današnje maksimalne temperature zraka bit će osjetno više u odnosu na protekle dane, a također sa današnjim danom vraćamo se u period vremena toplijeg od prosjeka.

Idućih dana očekuje nas djelomice sunčano, ali i promjenjivo proljetno vrijeme uz mogućnost prolazne kiše. Glavnina pogoršanja prema današnjim prognostičkim modelima stiže u ponedjeljak, kada bi lokalno moglo biti i grmljavinskih pljuskova! Puhat će većinom slab, na moru umjeren vjetar promjenjivog smjera, od nedjelje jugo.

Prava zima u Lici, Korenica pod 10-ak centimetara pokrivača

Snijeg pada i u dijelovim BiH (Lukavac), foto: Vladimir Jovanović

Snijeg koji od ranog jutra pada na području Korenice stvara i poteškoće u prometu. Portal likaplus.hr piše kako je na cesti D1 u na ulasku u Korenicu došlo do prevrtanja kombija. Na sreću nije bilo ozlijeđenih osim što se stvorila velika kolona automobila s obje strane. Policija regulira promet, a ralice čiste cestu. Snijeg i dalje pada i stvara ugođaj prave zime uz mjestimice udare vjetra. Snijega ima mjestimice od 5 do 10 centimetara. Problem na cesti stvaraju i vozači koji su prerano skinuli zimske gume.

Snijeg pada i u dijelovim BiH otkuda nam se javio naš tehničar Vladimir Jovanović.

Jutros zabilježen mraz, Medaki -0,9°C

Jutrošnji minimalci

Iako uvjeti za noćno ohlađivanje prošle noći nisu bili u potpunosti povoljni, jutros je u na našem području zabilježen prvi proljetni mraz. Najniža temperatura zraka izmjerena je u Medakima, a iznosila je -0,9°C. To je ujedno i jedina lokacija gdje smo zabilježili negativnu vrijednost u Istri.

U Flengima, Baderni te na pulskom aerodromu temperatura zraka opasno se približila točki ledišta, naime izmjereno je samo 0,1°C. Hladno je bilo i uz obalu, meteorološka postaja u Umagu izmjerila je minimalnu vrijednosti od 2,3°C.

U idućim satima slijedi daljnje jačanje bure koja će doprinositi dojmu hladnijeg vremena. U ovim trenucima bura najjače puše na poletištu paraglajdera iznad Triblja (26 m/s), te na Rtu Kamenjaku (16 m/s).

Fronta donijela osvježenje uz manje količine kiše, sutra poslijepodne jačanje bure

Tuča u Ogulinu, foto: Toni Lovnički

Noćašnja fronta donijela je osvježenje cijelom području uz buru, ali pale su tek manje količine kiše. Zbog konvektivnog tipa oborina dio područja ostao je čak i suh, dok smo najveće količine oborina (17 mm) zabilježili na padinama Učke. Po rasporedu oborina, ali i po izraženoj grmljavinskoj aktivnosti fronta je podsjećala na one brze i kratkotrajne ljetne promjene vremena. Lokalno je zabilježena i tuča, a tuče je sredinom dana bilo i u okolici Ogulina od kuda nam je fotografije poslao vlasnik meteorološke postaje u tom mjestu Toni Lovnički.

Glavno obilježje današnjeg dana ipak je bila bura koja je doprinosila dojmu hladnijeg vremena. Najjači udar vjetra zabilježen je na poletištu paraglajdera iznad Triblja (28 m/s), zatim slijedi Rt Kamenjak (22 m/s) te Rijeka (20 m/s).

Bura će sutra poslijepodne dodatno ojačati, ali prije toga moramo spomenuti i umjerenu tramontanu sredinom dana na otvorenom moru zapadne Istre. Bura će svoj vrhunac doseći u noći na četvrtak kada će biti olujnih, a podno Velebita i orkanskih udara! Temperature zraka zadržat će se u okvirima današnjih, a njihov postupan porast očekujemo u petak kada će i bura oslabiti.

Noćas stiže hladna fronta, nastavak tjedna u znaku bure i djelomice sunčanog vremena

Udari bure u srijedu kasno navečer

Kasno večeras i u noći na utorak naše će područje zahvatiti hladna fronta koja će donijeti mjestimičnu kišu i lokalne pljuskove. Ponegdje može biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova na što valja upozoriti. Promjena će biti vrlo kratkotrajna tako da će se već do jutra djelomice razvedriti, a glavno obilježje vremena u nastavku tjedna bit će bura. U višim dijelovima Gorskog kotara i Like očekuje se i snijeg.

Utorak će proteći u znaku djelomice sunčanog vremena, povremeno uz umjerenu naoblaku. Prema kraju dana jačat će bura koja će svoj vrhunac doseći u srijedu kada će podno Velebita imati orkanske udare. Na otvorenom moru zapadne Istre sredinom dana može biti umjerene tramontane.

Nastavak tjedna donosi djelomice sunčano vrijeme uz buru. Jutra će biti hladna tako da u unutrašnjosti Istre može biti slabog mraza! Dnevne temperature zraka također će biti niže u odnosu na proteklo razdoblje te će se kretati između 15 i 18°C.

Stranica 1 od 379123...102030...Posljednja »