Mario Grabar: Nakon ugodne zime ugodno proljeće

S prvim danom mjeseca ožujka oprostili smo se od ovogodišnje zime, a započelo je po mnogima najljepše godišnje doba u Istri. Proteklu smo zimu prije tri mjeseca dočekivali s određenim strahom, tim više što su se preko medija mogle pročitati razne “prognoze” ili predviđanja kako nam prijeti neugodna, hladna ili čak prava sibirska zima. Ništa se od toga nije ostvarilo. Naprotiv, zima će ostati u sjećanju kao gotovo idealna “istarska” zima.

Dva zahlađenja

Vremenski uvjeti zabilježeni na području Istre u posljednja tri mjeseca ostavili su nam lijepu i gotovo idealnu sliku o mediteranskoj klimi koja obilježava ova područja i samim time omogućuje ugodan boravak i u zimskim mjesecima koji na nekim ne tako dalekim područjima mogu biti vrlo neugodni.

Da je to tako najbolje pokazuju meteorološki podaci zabilježeni na meteorološkim stanicama širom Istre. Ukoliko bi željeli izdvojiti neke od značajniji događaja koji su obilježili ovogodišnju zimu bila bi to prije svega dva značajnija zahlađenja koja su pogodila Istru. Prvo se dogodilo upravo u danima oko Nove godine, a drugo u prvim danima veljače. U oba je slučaja u unutrašnjosti Istre zabilježen snježni pokrivač i vrlo jaka bura. Iako su spomenuta zahlađenja bila prilično jaka nisu bila ni blizu nekih jakih zahlađenja u bližoj ili daljnjoj prošlosti. Minimalne su se temperature zraka u unutrašnjosti Istre tek u nekoliko navrata približile granici od deset stupnjeva ispod ništice. U priobalnim područjima stanje je bilo još puno bolje, temperature se nisu spuštale niže od pet stupnjeva ispod ništice. U tek desetak kišnih dana, na području istarskog poluotoka je od početka godine palo između 100 i 150 litara kiše po metru četvornom. To je tek polovica od količina oborina koje su na tom području pale pred godinu dana.

Proljetni dani

Na kraju treba spomenuti još jednu važnu činjenicu koja je obilježila ovogodišnju zimu, a koja je od vrlo velikog značaja na sam doživljaj istarske zime. Odnosi se to na gotovo potpun izostanak magle. Magle je bilo vrlo malo i vrlo rijetko čak i u unutrašnjosti Istre, dok je u priobalnim područjima uopće i nije bilo.

Pojava magle je vrlo neugodna pojava koja stvara mnogobrojne probleme, a samim time što se ona u Istri sve rjeđe pojavljuje još je jedan znak da se zimske vremenske prilike u posljednjih nekoliko godina znatno poboljšavaju. Na temelju svega toga lako je zaključiti da je protekla zima u Istri bila gotovo idealna i svakako bi bilo poželjno da se nešto slično zabilježi u narednim godinama.

Slično kako je završila zima započelo je i ovogodišnje proljeće, temperature zraka su već značajno porasle, a u ovih nekoliko početnih dana bilo je i dosta sunčanih sati koji najavljuju da bi i proljeće u Istri trebalo biti lijepo i ugodno.

Tako nešto govore i trenutno dostupne prognoze vremena. Nakon umjerenog i brzo prolaznog zahlađenja i kiše koje će nas pogoditi sredinom tjedna vrijeme će do kraja tjedna stabilizirati uz porast temperatura zraka i uz dosta pravih proljetnih sunčanih dana. Svakako treba spomenuti i jaku buru koja će puhati tijekom četvrtka, ali koja će na sreću i dosta brzo oslabiti, a do kraja tjedna i potpuno prestati. Stabilno i ugodno vrijeme zadržati će se veći dio prve polovice ožujka, a kako je počelo može se očekivati da će i veći dio mjeseca biti lijep i ugodan. Godina je započela i više nego povoljno, to je sigurno dobar znak da će i čitava godina biti znatno povoljnija od prošlogodišnje koje je ostala zabilježena kao najkišovitija u dosta dugoj povijesti praćenja vremena u Istri. (Mario GRABAR/Glas Istre)

U Dalmaciji obilna kiša i mogućnost pahulja sve do mora, BiH očekuje višednevna mećava

Obilne oborine i vjetar idućih dana obilježit će vrijeme u Dalmaciji i BiH. Dok će se na sjevernom Jadranu kroz naoblaku “po buri” probijati sunce, južnije krajeve očekuje jedan od dinamičnijih meteoroloških događaja u posljednjih nekoliko mjeseci.

Obilan snijeg u BiH

Diljem BiH očekuje se obilan snijeg, a mećava bi mogla potrajati sve do subote, uz napomenu da se najobilnije oborine ipak očekuju sutra. U višim predjelima može pasti i metar snijega, ali obilnog snijega bit će diljem zemlje. Postupno smirivanje vremena očekuje se za vikend.

U Dalmaciji “potop”

Najobilnije oborine očekuju se na južnom Jadranu gdje mjestimice može pasti i više od 100 mm kiše u kratkom vremenskom roku, stoga su moguće i poplave! Snježna granica uz jače oborine u zaleđu mogla bi se spustiti na samo 200 metara nadmorske visine, a pokoja pahulja nakratko može zalepršati i uz samu obalu. Vrijeme će se postupno smiriti tokom petka, no bura će i dalje “divljati”.

ANALIZA: Večeras naglo spuštanje snježne granice, ali i brzi prestanak oborina!

Jedno od najčešćih pitanja s kojim se možemo susresti ovih dana je da li će biti snijega u središnjoj Istri i užem zaleđu Rijeke. U ovoj objavi pokušat ćemo dati odgovor na to pitanje, samo za zagrižene ljubitelje snijega s našeg područja!

S burom oborine postupno staju

Kao što je i uobičajeno u sličnim situacijama na sjevernom Jadranu oborine će s probojom bure vrlo brzo prestati, najranije na riječkom području, a najkasnije na krajnjem jugu Istre i vanjskim kvarnerskim otocima. Pritom je nerealno očekivati veća snježna iznenađenja, izuzev dijela riječkog zaleđa (Hreljin) gdje će pahulje nositi bura.

Na kraju oborina moguć prolazan snijeg

Na samom kraju oborina večeras nas ne bi smjele iznenaditi pahulje, posebice u unutrašnjosti poluotoka i riječkom zaleđu iznad 300 metara nadmorske visine. Prema većini modela najveća mogućnost prolaznog snijega postoji na Žminjštini i zaleđu Pule, no bura će vrlo brzo posušiti oborine.

Četvrtak suh, temperature zraka razmjerno visoke

Glavno obilježje vremena sutra će biti bura, a ne oborine. Jedino će dijelovi riječkog zaleđa “uživati” u snijegu koji će biti nošen burom. Temperature zraka na 2 metra visine bit će razmjerno visoke, ali će dojam hladnoće pojačavati vjetar.

Duboka jadranska ciklona u četvrtak uzrokovat će jednu od najjačih bura ove kalendarske zime

Pred nama je izražena promjena vremena, a glavno obilježje nadolazeće ciklone bit će bura koja će diljem Jadrana biti jaka s olujnim i orkanskim udarima!

Snažna bura

Jugo će večeras naglo okrenuti na buru, a bura će svoj vrhunac doseći u četvrtak kada će biti olujnih i orkanskih udara! Do četvrtka ujutro bura će se proširiti na veći dio Jadrana, a jugo će se jedino na dubrovačkom području zadržati do kasnih večernjih sati. Podno Velebita udari bure mogli bi dostizati i 200 km/h.

Centar ciklone kod talijanske obale

Duboka ciklona u Jadranu će se dodatno produbiti u četvrtak prijepodne, što će uzrokovati daljnje jačanje vjetra na cijelom području. Tlak zraka u središtu ciklone prema ALADIN-u snizit će se na 994 hPa, dok će istovremeno tlak zraka u Međimurju iznositi 1021 hPa!

Kidanje naoblake u petak, no i dalje uz jaku buru

Postupno smirivanje vremena uz djelomice, u drugom dijelu dana pretežno sunčano vrijeme očekujemo u petak. No bura će i dalje biti jaka s olujnim udarima, naročito u prvom dijelu dana. Postupno slabljenje vjetra očekujemo od večeri. Prema trenutnim prognostičkim modelima bura i sunčano vrijeme pratit će nas 5 i više dana.

Fotogalerija: Današnji pravi proljetni dan u Istri, na Brijunima 18°C

Prije sutrašnjeg pogoršanja vremena o čemu smo već pisali, danas je na našem području prevladavalo pravo proljetno vrijeme!

Temperatura zraka na Brijunima popela se do 18°C, ali da se sprema promjena vremena moglo se vidjeti po porastu visoke naoblake u drugom dijelu dana.

U nastavku pogledajte bogatu fotogaleriju koju su nam poslali naši članovi i čitatelji s facebook stranice, ovim se putem zahvaljujemo svima!

DETALJNA PROGNOZA: U noći na četvrtak stiže olujna bura i zahlađenje, glavnina oborina u Dalmaciji i BiH

Nakon današnje kiše sutra će se vrijeme smiriti uz sunčana razdoblja i osjetni porast temperatura zraka. No već u srijedu kasno navečer stiže novo izraženije pogoršanje vremena uz olujnu buru i zahlađenje.

Sutra smirivanje, temperature rastu do 16°C

Kidanje naoblake uz prestanak oborina očekujemo kasno večeras, što je uvod u sutrašnji sunčaniji i topliji dan. Pažnju valja skrenuti na večerašnji umjeren, prolazno jak zapadnjak i sjeverozapadnjak duž zapadne obale Istre i na otvorenom moru.

Iskoristite utorak za radove na otvorenom jer će idući dani donijeti osjetno nepovoljnije vrijeme.

U srijedu navečer izražena hladna fronta

Veći dio srijede proteći će u znaku pretežno oblačnog vremena uz mjestimičnu kišu. Navečer s prolaskom hladne fronte očekujemo nagli pad temperature zraka uz umjerenu i jaku, na udare olujnu buru. Bura će podno Velebita imati orkanske udare.

Sa zahlađenjem doći će do naglog spuštanja snježne granice na oko 400-500 metara nadmorske visine, no u Istri i na Kvarneru bura će vrlo brzo posušiti zrak i oborine, tako da snježna iznenađenja u nižem području nisu izgledna. Usprkos tome na samom kraju oborina u unutrašnjosti Istre može biti prolaznog snijega, ali bez stvaranja pokrivača.

U četvrtak oblaci i bura

U četvrtak očekujemo pretežno oblačno i osjetno hladnije vrijeme u odnosu na protekle dane. Puhat će umjerena i jaka, na udare olujna bura koja će doprinositi osjetu hladnijeg vremena. Tek su rijetko moguće slabe oborine. Temperature zraka bit će razmjerno ujednačene, a kretat će se između 6 i 8°C.

Glavnina oborina u Dalmaciji  i BiH

Pošto će se ciklona na svom putu prema jugu postupno produbljavati, najviše oborina očekujemo u Dalmaciji i BiH. U Dalmatinskoj zagori snijeg će se spustiti dosta nisko, primjerice u zaleđu Splita pahulje su moguće i ispod 300 metara nadmorske visine. U BiH mjestimice može pasti i više od pola metra snijega, kao primjerice u Sarajevu. Snijega će biti u i u Gorskom kotaru, ali u manjim količinama.

Smirivanje u našim krajevima slijedi u petak

Postupno smirivanje vremena u našem kraju očekujemo tokom petka, no i dalje će puhati umjerena i jaka bura. Temperature zraka postupno će rasti, dnevne vrijednosti uz obalu brzo će se popeti do 12°C.

Treba svakako napomenuti da druge marčane bure za sada nema na vidiku. Izgledno je postupno jačanje anticiklone što će nam donijeti nekoliko dana sunčanijeg vremena, ali uz hladnija jutra s mrazom.