Prije 5 godina obilan snijeg zatrpao Pulu, temperatura zraka u Pazinu pri tlu iznosila je -22°C

Pula, foto: Tomislav Zović

Prije 5 godina na vrijeme u našem kraju djelovala je snježna sredozemna ciklona. Ciklona se premještala iz Genovskog zaljeva prema sjevernom Jadranu, a sam centar nalazio se tik do južne obale Istre. Hladnoće nije nedostajalo, a sektor toplog zraka ciklone zadržao se južnije od naših krajeva.

Takva situacija bila je idealna za snježne oborine u većem dijelu Istre, no svakako treba reći da je snijega u unutrašnjosti poluotoka bilo malo, a na Buzeštini su pahulje čak i izostale! 20-ak centimetara snijega, u zapusima i više palo je u Puli, ali i na istočnoj obali Istre te na riječkom području, dok je na zapadu poluotoka palo 10-ak centimetara. Snijeg je nastavio padati i 20.12. kada je na otvorenom moru zapadne Istre došlo do razvoja snježnog cumulonimbusa u sklopu kojeg smo zabilježili i pravi snježni shelf cloud.

Nakon snijega temperature zraka spustile su se vrlo nisko, stoga je mjestimice došlo i do smrzavanja maslina, posebice mladih nasada. U Pazinu se idućeg dana temperatura zraka spustila na -16°C, dok je na 5 centimetara od snježnog pokrivača bilo čak -22°C.

No snježna epizoda nije dugo potrajala. Zbog krhkog anticiklonalnog bloka na Atlantiku već 22.12. je zajužilo, a dani iza protekli su u znaku kiše i jake južine. Nabujale su istarske rijeke uz proglašenje mjera obrana od poplava.

Na današnji dan 2010. godine ledilo se more, tlak na Grenlandu iznosio je 1070 hPa!

Zaleđeno more u Karigadoru, foto: arhiva

Snažan udar hladnoće prije točno 4 godine pogodio je naš dio Europe. Za razliku od trenutne sinoptičke situacije kada imamo izražen islandski minimum, tada je na Grenlandu tlak zraka iznosio nevjerojatnih 1070 hPa!

Hladna “bomba” koju možemo dobro uočiti na sinoptičkoj karti tada je jaku zimu donijela većem dijelu Europe, a zabilježene su i vrlo niske temperature zraka. Duž zapadne obale Istre čak se mjestimice i more zaledilo, naročito gdje postoji dotok slatke vode. Tako je bilo primjerice u Karigadoru.

Uz niske temperature zraka u unutrašnjosti Istre pao je obilniji snijeg, a snijega je mjestimice bilo i uz obalu. Snijeg je padao “po jugu”, uz prolazno zatopljenje, nakon čega je uslijedilo novo zahlađenje. Nakon snježne epizode u idućim danima temperature zraka u unutrašnjosti Istre spustile su se vrlo nisko. Tako smo 20.12. u dolini Pazinčice na 5 centimetara od tla izmjerili čak -23°C!

Slični scenariji u nastavku ovogodišnjeg prosinca nisu izgledni, već će nas vjerojatno iznadprosječna toplina pratiti sve do posljednjih dana u mjesecu.

Idućih 10-ak dana nastavlja se mirnije vrijeme bez prave zime

Pogled iz Rapca na 557 mnv visoko brdo Osorščica na Lošinju u ponedjeljak, foto: David Faraguna

Tijekom ove jeseni i dosadašnjeg dijela prosinca nismo imali pravih zimskih prodora. Iako je i prošla zima bila blaga i bez snijega, već smo tijekom jeseni imali izraženijih naleta zime te jakih bura. Prisjetimo se samo velikih šteta koje je prouzročila orkanska bura prošle godine početkom studenog, posebice na području Rijeke. Ove su godine takvi prodori izostali.

Mirno vrijeme bez velikih hladnoća nastavlja se i idućih 10-ak dana. Neće biti ni većih količina kiše, štoviše možemo očekivati tek manje količine tijekom slabijih prodora sa sjeverozapada koji će zahvaćati naše područje svojim rubom. Takvih će prodor donijeti i kratkotrajno puhanje bure koje će se potom brzo smiriti. U jutarnjim satima u unutrašnjosti je moguć ponegdje slab mraz, dok će dnevne temperature biti većinom od 10 do 15°C.

Takvo je vrijeme posljedica aktivnih atlantskih ciklona čije nas fronte rubno zahvaćaju i donose povećanu naoblaku, malo kiše te kratkotrajno jačanje bure, dok se istovremeno nalazimo na rubu anticiklone koja svoje središte ima nad Azorima i zapadnom Sredozemlju. Stoga će idućih barem 7 dana prevladavati umjereno oblačno vrijeme uz dulja sunčana razdoblja, a u periodima sa povećanom naoblakom može pasti i vrlo malo kiše. Točniju prognozu u periodima o tri dana možete pratiti u našoj trodnevnoj prognozi.

Promjena situacije moguća je u slučaju jačanja anticiklone nad Atlantikom i Grenlandom, koja bi zamijenila tamošnje ciklone i donijela hladne prodore sa sjevera u centralnu Europu. Neke od takvih scenarija očekuje dio prognostičkih modela nakon 10-og dana, no riječ je o zaista predugom razdoblju da bi se takve crtkarije mogle uzeti za ozbiljno.

Jutros se u Lanišću temperatura zraka spustila na -6,4°C, ali već sutra stiže zatopljenje i južina

Jutro na jugu Istre, foto: Karin Bolkovic‎

Iza nas je najhladnije jutro ove klimatološke zime, ili bolje reći kalendarske jeseni. Temperatura zraka u Lanišću spustila se na -6,4 °C, a minusi su zabilježeni i u većem dijelu unutrašnjosti Istre, ali i mjestimice uz obalu. U Umagu je tako zabilježeno -1,1°C, a slabog mraza bilo je i u Novigradu uz -0,1°C.

Iako je jutro bilo hladno, zatopljenje na našem području već se osjeća. Trenutne temperature zraka malo su više u odnosu na jučerašnje, tako primjerice u Rovinju i na Brijunima mjerimo 15°C, dok je u Puli 14°C.

Idućih dana mraz ne očekujemo, već će prevladavati sasvim drugi tip vremena uz južne vjetrove i mjestimičnu kišu. No bit će i sunčanog vremena, posebice uz obalu zapadne Istre, što će uz jugo uzrokovati dojam teške suhe južine. Najviše kiše idućih dana kao što je uobičajeno očekujemo na riječkom području i na padinama Učke. Temperature zraka postupno će se ujednačiti na cijelom području.

ANALIZA: Iznadprosječno toplo do kraja godine? Neuobičajeni smještaj polarnog vrtloga mogao bi onemogućiti jače prodore hladnoće

Snijeg u gotovo čitavoj Istri, 20.12.2009.

Za većinu ljubitelja zime nema većeg oduševljenja od onog kada snijeg padne u vrijeme novogodišnjih praznika, a posebice na Božić. Iako do praznika ima još 15-ak dana, na prognostičkim mapama uz pomoć kojih intenzivno pratimo razvoj vremenske situacije i dalje nema naznaka mogućnosti jačih zahlađenja.

Jedino se kod pojedinih modela izdvajanju određene perturbacije tj. scenariji koje bi mogli nazvati zimskima. No njihov je broj tako mali da ne možemo govoriti o trendu. Upravo zbog toga su bezbrojne najave dolaska zime koje donose razne stranice na društvenim mrežama neutemeljene, a proizlaze iz nepoznavanja osnova kod čitanja meteoroloških modela.

GFS ensemble – glavna crvena linija predstavlja prosječne temperature na 850 hpa, ostale linije su mogući scenariji

Prava zima stiže sa sjeveroistoka 

Ključ ovakve situacije možemo potražiti na prikazu prognostičkih modela iz perspektive Sjevernog pola. Naime u ovom dijelu godine već se jasno definiraju dvije velike mase hladnog zraka, ona Kanadska i Sibirska. Naravno, dolazak zime u naš dio Europe uvelike ovisi o Sibirskoj hladnoj masi, jer između Europe i Kanade postoji nepremostiva prepreka za hladan zrak – Atlantski ocean kojim struji vrlo topla Golfska struja.

Golsfka struja (wikipedia)

Golsfka struja (wikipedia)

U slučaju prodora hladnog zraka sa sjeverozapada kontinenta jedino što možemo očekivati jesu brze hladne fronte koje donose snijeg u gorje, ali i mjestimice u unutrašnjost Hrvatske. Slične situacije na Jadran većinom ne donose značajnija meteorološka uzbuđenja, uglavnom je riječ o brzom razvedravanju uz buru nakon obilnije kiše. Izuzetak su situacije u posljednjoj trećini zime kada je i atmosfera turbulentnija stoga zna biti iznenađenja, ali prvenstveno u unutrašnjosti poluotoka i zaleđu Rijeke.

Prava zima u naš dio Europe stiže sa sjeveroistoka, odnosno iz Sibira. To je jedina ruta hladnog zraka koja je u potpunosti otvorena, odnosno hladan zrak ne nailazi na prepreke kao što je ocean. No za takve prodore mora se posložiti cijeli niz situacija, a jedan od njih je i blizina sibirske hladnoće, odnosno sibirskog vrtloga hladnog zraka. Trenutno na prognostičkim kartama možemo uočiti kako je sibirska hladnoća dosta udaljena od Europe u odnosu na prošle godine, pa čak i u odnosu na 2013. godinu.

Trenutni položaj sibirske hladnoće (GFS)

Trenutni položaj sibirske hladnoće (GFS)

Hladnoća iznad Grenlanda i topla američka zima

Iako je Sjeverna Amerika već imala jedan izraženi polarni udar, u idućih 10-ak dana nema većih meteoroloških uzbuđenja na vidiku ni na tom području. Dapače prognoze upućuju na nastavak iznadprosječno toplog vremena, a temperaturne oscilacije koje su prisutne u središnjem dijelu SAD-a su fascinantne. Primjerice u Rapid Cityju prije 10 dana izmjereno je -19,7°C, dok se danas temperatura popela na toplih 17,2°C.

Za razliku od proteklih godina dio polarnog vrtloga ne nalazi se glavninom iznad Kanade, već je rasprostranjen uglavnom iznad Grenlanda, te se proteže sve do Islanda gdje se more mjestimice zaledilo izvan granica koje su prosječne za doba godine. Velika količina hladnog zraka na tom dijelu omoguće iznimno snažnu ciklonalnu aktivnost nad Atlantikom, što posljedično onemogućava dolazak hladnog zraka sa sjeveroistoka Europe i stvaranje anticiklona tzv. blok situacije.

Toplina u Sjevernoj Americi

Toplina u Sjevernoj Americi

Zime nema na vidiku, ali…

Slična situacija sa rasporedom hladnoće iznad Sjevernog pola bila je i 2011. godine, a svi znamo kako snažno zahlađenje je stiglo u drugom dijelu zime, tj. krajem siječnja 2012. godine. Prosinac 2011. godine bio je značajno topliji od višegodišnjeg prosjeka, a vrlo vjerojatno i ove godine valja očekivati izražena temperaturna odstupanja.

Gledajući idućih 10-15 dana zime nema na vidiku, ali to ne znači da će cijela zima biti iznadprosječno topla, iako svakako treba napomenuti da će za globalnu promjenu sinoptičke situacije koja trenutno ne ide u prilog jačem zahlađenju trebati barem barem 2 tjedna!

Za detaljna kratkoročna predviđanja svakako posjetite našu trodnevnu prognozu, dok za dugoročni trend pogledajte 10-dnevnu za vaše mjesto.

Stranica 1 od 432123...102030...Posljednja »