U 50 minuta u Žminju palo ekstremnih 56 mm kiše, olujni sustav napreduje prema jugozapadu!

Snažni grmljavinski pljuskovi tokom ranog poslijepodneva proširili su se sa sjeveroistoka poluotoka nad središnji dio gdje su još malo ojačali.

U Žminju čak 56 mm kiše!

Najviše kiše palo je u Žminju gdje se neko vrijeme zadržavao centar olujnog sustava. Do 15 sati i 30 minuta automatska meteorološka postaja zabilježila je čak 56 mm uz drastičan pad temperature zraka za gotovo 10°C.

Na obližnjim meteorološkim postajama zabilježene su daleko manje količine oborina, za sada izdvojimo Kanfanar sa 11 mm.

Grmljavinski sustavi napreduju prema jugozapadu

Grmljavinski sustavi u ovim trenucima polako napreduju prema jugozapadu, ali pritom bi trebali i oslabiti. Aktualno kretanje naoblake možete pratiti na radarskim snimkama. 

Danas mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi, posebice u unutrašnjosti poluotoka

Kao što smo i napisali u našoj trodnevnoj prognozi danas lokalno valja očekivati grmljavinske pljuskove, a u ovoj objavi donosimo pregled aktualnog prognostičkog materijala.

Plitka ciklona

Uslijed nastavka kruženja vlažnog zraka u sklopu plitke ciklone danas očekujemo nestabilno vrijeme. Pljuskovi će biti češći u unutrašnjosti Istre, a na njih upozorava i Meteoalarm koji spominje i 60 %-tnu vjerojatnost grmljavine.

Većina modela sugerira na obilne pljuskove na sjeveroistoku

Kao što možemo vidjeti na priloženom prognostičkom materijalu većina modela predviđa glavninu nestabilnosti na sjeveroistoku Istre, no dio modela bolje rezolucije (ARW 3 km) vidi i mogućnost nastanka ćelija rano ujutro na moru zapadne Istre. Modeli su poprilično složni da se najmanje kiše očekuje na jugu Istre gdje pljuskovi mogu i izostati.

Nakon dnevnih lokalnih grmljavinskih pljuskova kasnije navečer izgledan je prolazak još jednog oborinskog vala sa sjeveroistoka, no ne bi trebalo biti većih količina oborine.

I danas uz mjestimičnu kišu i pljuskove, u Labinu do 16 sati palo 13 mm kiše

Na istoku i sjeveru Istre današnji dan protječe u znaku vrlo nestabilnog vremena uz čestu kišu i pljuskove.

Do 16 sati najviše kiše u Labinu

Do 16 sati najviše kiše palo je u Labinu na Fortici gdje je naša meteorološka postaja zabilježila 13 mm. Spomenimo još i Poklon (12 mm), Lanišće (10 mm), Barban (7 mm) i Rakalj (5 mm).

Istočnije, ali i sjevernije od Pazina upravo se razvijaju novi oblaci, stoga i u idućim satima valja očekivati još mjestimične kiše.

Svježina na istoku

Temperature zraka na istoku Istre zbog oblačnog vremena razmjerno su niske, a u 16 h kretale su se između svježih 13 i 15°C. Osjetno toplije je na zapadu poluotoka gdje se temperatura popela na 24°C.

Nestabilno vrijeme se nastavlja, pogledajte prekrasnu jučerašnju fotogaleriju iz raznih dijelova Istre

Nestabilno vrijeme nastavilo se i u nedjelju kada su zabilježeni izraženiji lokalni grmljavinski pljuskovi.

U Zamasku palo 11 mm

Najviše kiše palo je u Zamasku (11 mm), a 8 mm zabilježila je i meteorološka postaja u Brtonigli. Spomenimo još i Biloslave (6 mm) te Livade gdje je palo 5 mm. 2 mm palo je u Vranićima, Žužićima i Bonacima.

U utorak najveća mogućnost pljuskova

Iako je lokalni pljusak moguć i danas, sutra će pljuskovi ipak biti češći, a lokalno može doći i do razvoja jačih grmljavinskih sustava. Detaljniju prognozu potražite u našem trodnevnom izvješću ili uz pomoć tražilice na vrhu portala!

Ciklona najviše kiše donijela Labinu (33 mm) i Umagu (32 mm), na pulskom području i Poreštini suša ublažena uz 10-ak mm

Iako je glavno obilježje prošle promjene vremena bila bura i uglavnom slaba kiša, ipak je gledajući cijelo razdoblje djelovanja ciklone lokalno bilo značajnijih količina kiše.

U Umagu i Labinu 30-ak mm

Najviše kiše palo je u Labinu i Umagu (30-ak mm) što ponajprije možemo zahvaliti konvektivnoj aktivnosti, odnosno grmljavinskim pljuskovima. U Umagu (Nazorova) je tako u srijedu palo 16 mm, dok je u Labinu (Kazakape) glavnina kiše pala u četvrtak kada je meteorološka postaja zabilježila 17 mm.

Pritom svakako treba napomenuti da se količina oborina između mjernih lokacija u istom gradu značajno razlikovala, tako je moguće da je primjerice u bližoj okolici Umaga palo i duplo manje kiše. Isto vrijedi i za ostatak područja gdje su meteorološke postaje zabilježile veće količine oborina.

U Puli i Poreču tek 10-ak mm kiše

Najmanje kiše palo je na Puljštini i Poreštini gdje je zabilježeno 10-ak mm. Iako su i ove količine više nego dobrodošle suša je tek ublažena, a nove količine bit će potrebne već za nekoliko dana. Dobra je vijest što lokalnih pljuskova može biti do srijede.

Večeras nastupilo kidanje naoblake, mjestimična kiša i lokalni pljuskovi mogući do srijede

Poslijepodne te naročito navečer vrijeme se postupno smirilo, a zabilježena su i kraća sunčana razdoblja.

Pale manje količine kiše

Na našem području danas nisu pale veće količine kiše. Najveće količine mjerimo u Umagu (16 mm), Barbarigi (14 mm) i Labinu (11 mm).

Najmanje kiše palo je u Poreču (4 mm) gdje je i suša najizraženija, a manje količine zabilježile su i meteorološke postaje na sjeveru Istre, većinom između 4 i 6 mm.

Idućih dana mogući pljuskovi

Idući dani ne donose potpuno stabilno vrijeme, ali prevladavat će djelomice sunčano i osjetno toplije vrijeme. Temperature zraka u ponedjeljak će zbog više sunčanog vremena porasti do 26°C, no u utorak slijedi prolazno naoblačenje uz češće pljuskove i kišu. Oborine će u utorak biti lokalnog karaktera.

Detaljniju prognozu potražite u našem trodnevnom izvješću.