U suradnji s Agronomskim fakultetom u Šašinovačkom Lugu postavljena AMP

U suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu jučer smo u Šašinovačkom Lugu postavili novu automatsku meteorološku postaju.

Osnovni parametri, a u budućnosti i ostala mjerenja

Meteorološka postaja mjeri osnovne meteorološke parametre (temperatura i vlažnost zraka, oborine te brzinu i smjer vjetra), a u budućnosti je u planu mjeriti i ostale meteorološke parametre važne za poljoprivrednu proizvodnju kao što je temperatura tla. Projekt specijalizirane agrometeorološke postaje koja će biti u mogućnosti mjeriti sve važne parametre trenutno realiziramo u Žužićima kraj Tinjana. 

Meteorološki podaci dostupni svakih 5 minuta bit će uskoro vidljivi i na našem portalu, a članovi će imati uvid u kompletnu arhivu podataka.

Nove meteorološke postaje

U idućim mjesecima postavit ćemo 15-ak novih mjernih lokacija, od čega se neke nalaze i izvan Istre. Također u planu je skorašnja instalacija naprednih meteoroloških postaja, a revitalizirati ćemo i projekt panoramskih kamera.

Danas glavnina pogoršanja vremena, od nedjelje sunčano i svakim danom sve toplije vrijeme!

Kiša, pljuskovi i grmljavina, ali i snijeg u najvišem gorju obilježit će današnji dan. Pritom se gledano cijelo područje prema većini modela ne očekuju značajnije količine kiše.

Bura uz snijeg u gorju

Već će prijepodne zapuhat umjerena, na poznatim lokalitetima prolazno jaka bura uz osjetno zahlađenje. U najvišem dijelu Učke i Ćićarije kiša će prijeći u snijeg, a snijega će biti i u Gorskom kotaru. Uslijed vjetra i oborina osjet ugode bit će značajno niži u odnosu na protekle dane, a lokalno bi se mogao sniziti na samo nekoliko stupnjeva iznad ništice.

Od nedjelje sunčanije i svakim danom sve toplije

Vrijeme će se vrlo brzo smiriti, već u noći na nedjelju! Samim time idući dani proteći će u znaku pretežno sunčanog i svakim danom sve toplijeg vremena. Bura će oslabiti sredinom dana, a na otvorenom moru zapadne Istre zamijenit će je sjeverozapadnjak. Nove izraženije promjene vremena za sada nema na vidiku.

Prijeti nam mraz

S hladnom frontom stiže i osjetno hladniji zrak, naročito u unutrašnjost Hrvatske. Zbog slabljenja vjetra i razvedravanja postojat će mogućnost pojave jutarnjih mrazeva. Detaljnije o mogućnosti mraza čitajte na Istrametu u nastavku dana.

Vikend bi mogao donijeti novi proljetni snijeg u gorje, zahlađenje izraženije na istoku zemlje

Sve je izglednija izraženija promjena vremena koja će naš dio Europe zahvatiti u subotu. Prema većem dijelu prognostičkih modela očekuje se hladna fronta koja bi mogla gorju mogla donijeti novi proljetni snijeg.

Fronta izraženija u unutrašnjosti i na istoku zemlje

Prognostički modeli već nekoliko dana predviđaju da će nadolazeća fronta biti intenzivnija na istoku Hrvatske u odnosu na Jadran, što je svakako dobra vijest za sve poljoprivrednike koji u ovom dijelu godine strepe od jutarnjih mrazeva.

No jutarnje temperature zraka, posebice one uz tlo mogle bi se u unutrašnjosti poluotoka u danima iza fronte sniziti ispod 0°C.

Snijeg u gorju?

Fronta će biti dosta intenzivna, posebice u gorju gdje bi kiša brzo mogla okrenuti na snijeg. No za detaljniju prognozu ipak ćemo se morati još malo strpiti.

Za većinu je svakako povoljna vijest što će razvedravanje prema svemu sudeći nastupiti brzo, već tokom nedjelje.

Za vikend sve izglednija promjena vremena uz zahlađenje, treća dekada promjenjivija?

Nakon perioda prekrasnog proljetnog vremena čini se da će travanj za vikend pokazati i svoju promjenjiviju stranu. Iako je kiša u ovom dijelu godine godine dobrodošla, ne raduje nas mogućnost jutarnjih mrazeva koji bi se mogli javiti nakon fronte.

Do subote toplo sunčano proljeće!

Do subote očekuje nas pravo toplo proljetno vrijeme, a iako će se promjena vremena osjetiti već u petak kiša je izgledna tek u subotu. Prema trenutnim predviđanjima prognostičkih modela ne bi trebalo biti većih količina, no za detalje je malo prerano.

Kao što možemo vidjeti na priloženom prognostičkom materijalu očekuje se i zahlađenje, no ono će biti daleko osjetnije u unutrašnjosti Hrvatske u odnosu na Jadran.

Treća dekada promjenjiva?

Prema trenutnim izlazima prognostičkih modela treća dekada mjeseca mogla bi donijeti promjenjivije i nešto svježije vrijeme. Uslijed razvoja anticiklone iznad Velike Britanije dominiralo bi sjeveroistočno strujanje koje u ovom dijelu godine zna donijeti čestu kišu, ali i vrlo izraženu jutarnju svježinu.

Temperature zraka porasle iznad 20°C, krajem tjedna moguća promjena

Iza nas je pravi proljetni dan uz temperature zraka iznad 20°C, a slično vrijeme očekujemo i idućih dana. Takvo stanje izgledno je sve do kraja tjedna kada je moguće prolazno pogoršanje vremena.

U unutrašnjosti 24°C, a uz obalu 15°C

Zbog djelovanja hladnijeg mora i danas smo uz obalu mjerili niže temperature zraka. U porečkoj marini temperatura zraka tako se popela do 15°C, dok su neke lokacije u unutrašnjosti mjerile i 24°C. Toplo je bilo i na Kvarneru uz temperature do 25°C.

Jutro ipak svježe!

Jutro je ipak bilo razmjerno svježe, naročito u unutrašnjosti poluotoka gdje su se vrijednosti snizile na samo 3°C. Uz obalu je također bilo svježe, ali temperature zraka nisu se spuštale ispod 5°C.

Do kraja tjedna slično, zatim izgledna promjena

Do kraja tjedna zadržat će se slično vrijeme, a jedino će u unutrašnjosti poluotoka povremeno biti umjerene naoblake. Krajem tjedna sve je izglednija promjena vremena uz prolaznu kišu i zahlađenje, no za detalje ćemo se morati strpiti još dan-dva.

Foto: Prva proljetna magla iznenadila zapad Istre, moguća je i idućih dana

Na proljeće duž obale i na otvorenom moru valja očekivati morske magle koje nastaju kada se poklopi nekoliko uvjeta. U nastavku teksta donosimo objašnjenje ove pojave.

Magla na moru kod Poreča

Brže zagrijavanje kopna u odnosu na more te temperaturna razlika koja pritom nastaje ključ je razvoja tzv. morske magle. Utjecaj anticiklone koja onemogućuje jača zračna strujanja također je od presudnog značaja za ovu meteorološku pojavu. Prelaskom toplijeg zraka preko hladne vodene površine dolazi do kondenzacije i stvara se magla.

Tako je bilo danas kada se magla nakratko stvorila na otvorenom moru kod Poreča, no nije dugo potrajala te se zadržavala samo na manjem području.

Magla moguća i idućih dana

Prognozirati ovakav tip magle iznimno je zahtjevno. Idućih dana temperaturne razlike između kopna i mora bit će sve veće, a naši će se krajevi nalaziti pod utjecajem anticiklone. Samim time ne smijemo isključiti mogućnost pojave dugotrajnije morske magle.