Temperatura zraka u unutrašnjosti jutros mjestimice pala na samo 12°C uz jesenske prizore

Jutrošnje minimalne temperature zraka

Nakon jučerašnje fronte uslijedila je svježa noć i još svježije jutro. Temperatura zraka jutros je na Pazinštini i Buzeštini pala na samo 12°C uz mjestimičnu sumaglicu i maglu. Pravi jesenski ugođaj, a u srcu smo ljeta. Jutros smo posvuda mjerili temperature zraka ispod 20°C, izuzev ARSO bovu u Piranskom zaljevu gdje je izmjereno 20,6°C.

Na vrhu Učke temperatura zraka spustila se na 11,1°C, dok je najsvježije gledajući bližu okolicu bilo u Babnom polju u Sloveniji gdje je izmjereno samo 6,9°C.

Danas do kraja dana očekuje nas djelomice sunčano do pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz prolaznu kišu ili lokalni pljusak praćen grmljavinom. Više sunčanog vremena očekuje nas sutra i prekosutra, ali već za vikend na vidiku je novi prodor svježeg i vlažnog zraka.

Frontalna naoblaka prešla preko Istre, uz obalu mjestimice zabilježeni olujni udari vjetra

Novigrad, foto: Uroš Derenda

Frontalna naoblaka tokom poslijepodneva prešla je preko našeg područja. Pritom smo zabilježili jače grmljavinske pljuskove, a bilo je i vrlo jakih udara vjetra. Na Rtu Kamenjaku zabilježen je udar jugozapadnjaka od čak 23 m/s!

Meteorološka postaja u Novigradu koja je smještena u Lučkoj upravi zabilježila je 19 m/s, dok je u Poreču bilo jakog zapadnjaka (16 m/s). Vrlo jakih udara vjetra bilo je i u unutrašnjosti poluotoka, tako je primjerice 20 m/s zabilježeno je u Biloslavima kraj Grožnjana.

Što se tiče količina oborina izmjerene su vrlo raznolike količine. Najviše kiše palo je na zapadnom ulazu u tunel Učku (20 mm), zatim u Belaju i Roču (18 mm), te u Rovinju i Barbarigi (16 mm).

Nevrijeme u sjevernoj i središnjoj Italiji, u Alpama snijeg

Stelvio (webcam)

U sklopu fronte sa sjeverozapada Europe zbog koje je došlo do stvaranja ciklone sa središtem u genovskom zaljevu, diljem sjeverne i središnje Italije vladaju opasne vremenske prilike. Portal MeteoWeb piše kako je u dijelovima Toskane, Emilie Romagne i Lombardije mjestimično palo više od 70 mm kiše, što je uzrokovalo probleme sa bujičnim poplavama. Mjestimice su zabilježeni i olujni udari jugozapadnjaka koji je puhao do 135 km/h!

Na obali regije Lacio zabilježene su brojne pijavice, dok u višem alpskom području mjestimice pada snijeg.

Fronta se u ovim trenucima polako približava našem kraju, a na otvorenom moru prema Italiji već je došlo do razvoja prve izražene olujne linije. Približavanje fronte, odnosno aktualno stanje putem radarskih snimaka možete pratiti ovdje. 

Analiza: Kakvo nam vrijeme do kraja mjeseca donosi “zimska” sinoptička situacija

Skandinavska anticiklona (ECMWF)

Nakon promjene vremena koja stiže početkom idućeg tjedna, sinoptička situacija u Europi razvit će se u prilično zanimljivom smjeru. Naime umjesto jačanja vruće azorske anticiklone na kakvu smo navikli posljednja dva desetljeća, anticiklona će ojačati iznad Skandinavije. Pritom je zanimljivo da će raspodjela tlaka biti klasična zimska, visok tlak nalazit će se na sjeveru Europe, a dio Sredozemlja nalazit će se u polju sniženog tlaka zraka.

Ljubitelji ljeta ipak ne trebaju strahovati od niskih temperatura, jer kao što možemo vidjeti na GFS ensemblu temperature zraka do kraja mjeseca zadržavat će se oko višegodišnjeg prosjeka ili će čak biti malo iznad. To znači da će se maksimalne dnevne vrijednosti uz obalu i nakon zahlađenja u utorak nerijetko penjati do vrućih 30°C. Noći će pak biti ugodnije, posebice po kotlinama unutrašnjosti poluotoka.

Kopneni dio Istre gotovo svakodnevno očekuju lokalni grmljavinski pljuskovi. Pljuskova će biti i uz obalu, ali će većinom biti riječ o izoliranim sustavima. Što se tiče ostatka zemlje, pljuskovi će obilniji biti u kopnenom dijelu, ali valja ih očekivati i u Dalmaciji. Pritom će lokalno postojati mogućnost razvoja jakih nevremena.

Izraženije zatopljenje u vidu toplinskog vala nije na vidiku, a čini se da će iduća dva dana biti najtopliji u ovom mjesecu. Podsjećamo da dugoročne tendencije vremena možete pogledati u našoj 10-dnevnoj prognozi baziranoj na ECMWF-u.

Vikend donosi vrlo vruće vrijeme, ali od ponedjeljka ponovno nestabilnije

Klin topline u nedjelju (ECMWF)

I današnji dan u našoj arhivi meteoroloških podataka ostat će zabilježen kao nestabilan. Naime poslijepodne je došlo do razvoja vrlo snažnog cumulonimbusa na jugoistoku Istre koji je lokalno donio jače grmljavinske pljuskove, a vrlo vjerojatno bilo je i tuče. Na našim meteorološkim postajama nisu zabilježene veće količine kiše, u Barbanu je palo 3 mm, a na Stanciji Peličeti kraj Pule 2 mm.

Vikend pred nama donosi vrlo vruće vrijeme, a još samo sutra u zaleđu Rijeke postojat će mogućnost lokalnog grmljavinskog pljuska. Najviše temperature zraka očekujemo u nedjelju kada će ponegdje biti i vrlo vruće! Temperature zraka penjat će se do 35°C, ali da se sprema promjena vremena moći ćemo vidjeti po jačanju južnog vjetra kasno navečer.

U ponedjeljak kasno navečer i u noći stiže hladna fronta, no nestabilnosti koje očekujemo u sklopu fronte bit će vrlo lokalnog karaktera! Njihova pojava moguća je već ujutro, ali svakako valja napomenuti da će veći dio dana prevladavati barem djelomice sunčano i vrlo toplo vrijeme. Biometeorološke prilike veći dio ponedjeljka bit će vrlo nepovoljne, a tome će svakako doprinositi umjereno jugo.

Nestabilno vrijeme uz česte pljuskove, ali ipak uz obilje sunčanog vremena očekujemo i u utorak. Zadržat će se toplo uz dnevne temperature zraka po većini oko 28°C. Jugo će zamijeniti bura i sjeverozapadnjak.

Zbog vrlo velikih oscilacija u predviđanju prognostičkih modela svakako pratite naše izvještaje idućih dana i nove preciznije prognoze koje donosimo uskoro.

Stranica 1 od 404123...102030...Posljednja »
© Copyright IstraMet - Designed by Pexeto