Vikend donosi obilnu kišu, ali idući tjedan obilježit će povoljnije vrijeme

Iako nas je danas pomalo neočekivano zahvatio slab kišni val s jugozapada, nakon prolaska oblačnog sustava temperature zraka ubrzo su porasle na prognoziranih 29-30 stupnjeva Celzija. Iz ovakvog razvoja događaja jasno je da glavnina pogoršanja tek predstoji.

Vikend donosi obilnu kišu

Vikend donosi obilnu kišu, a prema svemu sudeći očekuju nas dva izražena oborinska vala. Do početka idućeg tjedna ukupna suma oborina mogla bi ponegdje premašiti 80 mm, naročito na padinama Učke i riječkom području, no obilnije kiše moglo bi biti diljem poluotoka.

Prema trenutnim prognostičkim modelima prvi kišni val valja očekivati u prvom dijelu subote, a drugi u nedjelju prijepodne. No točan sat dolaska glavnine oborina ne može se u potpunosti predvidjeti, stoga oborinske termine iz automatske 10-dnevne prognoze ne treba shvaćati doslovno.

Idući tjedan donosi povoljnije vrijeme

Nakon vrlo promjenjivog i kišovitog vikenda početkom idućeg tjedna izgledna je stabilizacija vremena uz buru. Na većem dijelu područja tjedan bi trebao proteći u znaku djelomice sunčanog vremena uz svježa jutra (od 6°C u unutrašnjosti do 14°C uz obalu) i ugodne dnevne temperature zraka (oko 24°C).

Foto: Posljednji dani ljeta u Istri

Od ljetnog vremena polako se opraštamo, a ovo su posljednji ljetni prizori koje su zabilježili naši čitatelji prije dolaska rane jeseni.

Nakon promjenjivog kraja tjedna i vikenda izgledna je uspostava svježeg strujanja iz Rusije

Nakon promjenjivog kraja tjedna i vikenda kada su lokalno moguće i obilnije oborine sve je izglednija uspostava svježeg sjeveroistočnog strujanja.

Sunčanije i suho, no svježe

Uspostava strujanja iz Rusije najviše bi išla na ruku poljoprivrednicima. Naime iako ne bi bilo posve stabilno, obilje sunčanog vremena i ugodne temperature zraka bile bi idealne za berbu grožđa i ostale poljoprivredne radove. Jutra bi bila vrlo svježa uz mjestimičan mraz po kotlinama unutrašnjosti poluotoka, dok bi se dnevne temperature kretale između 21 i 23°C.

Druga polovica rujna toplija?

Nakon nadolazeće kišne epizode, a zatim i perioda svježijeg vremena moguće je postupno zatopljenje. No usprkos tome babljeg ljeta i vrućina nema na vidiku. Čak se i na modelima čija predviđanja sežu i do 15 dana unaprijed vidi nastavak prosječnih temperatura zraka uz povremene oborine. Prava rana jesen!

Uskoro slijedi postupan ulazak u jesen, krajem prve dekade rujna mogući i prvi mrazevi

Danas je posljednji dan klimatološkog ljeta, a primjereno obilježit će ga vruće vrijeme. No jutra su ipak svježija, a po vrijednostima temperature po kotlinama unutrašnjosti koje su mjestimice niže od 11°C vidimo da se jesen bliži.

Još nekoliko vrućih ljetnih dana

Idući dani donose nastavak vrućeg ljetnog vremena, no već u srijedu valja očekivati lokalno povećanu naoblaku uz 2-3 stupnja Celzija niže temperature zraka. Četvrtak ponovno donosi sunčanije vrijeme, ali krajem dana doći će do porasta visoke naoblake uz jačanje južnog vjetra što je uvod u nadolazeće izraženije pogoršanje vremena.

Nekoliko promjenjivih dana

Drugi dio tjedna i vikend prema trenutnim prognostičkim materijalima obilježit će znatno promjenjivije vrijeme uz mjestimičnu kišu i grmljavinske pljuskove, no bit će i sunčanog vremena. Velik dio prognostičkih modela glavninu oborine vidi u obliku pljuskova, stoga još uvijek ne možemo govoriti o dolasku jesenskih kiša, barem za veći dio poluotoka. Dolazak glavnine pogoršanja izgledan je tek u subotu.

Postupan pad temperatura zraka

Kako se budemo približavali kraju prve dekade rujna tako će i temperature zraka postupno padati, a za 10-ak dana nije isključena ni pojava prvog jesenskog mraza u gorju i po kotlinama unutrašnjosti poluotoka!

Na Vodnjanštini šteta od suše 18,5 milijuna kuna

Prve procjene pretrpljenih šteta na poljoprivrednim kulturama uslijed dugotrajne suše, zbog koje je župan Valter Flego proteklih tjedana proglasio elementarnu nepogodu za područje Vodnjana, Barbana, Fažane, Ližnjana, Marčane, Svetvinčenta, Tinjana i Žminja, kazuju da samo na Vodnjanštini šteta odgovara vrijednosti od 18,5 milijuna kuna. Zasad je u tamošnju udrugu Agroturist štetu prijavilo 400 poljoprivrednika, a prijave još traju. Najviše su pretrpjele masline, ponos juga Istre, a u nekim maslinicima Vodnjana, Peroja i Fažane bilježe i stopostotne podbačaje. Kad bi u narednih deset dana pala kiša, barem bi se šteta donekle ublažila, no meteorolozi, koji najavljuju još toplih i suhih dana, ne nude puno prostora za optimistična kalkuliranja.

– Kiša bi svakako dobro došla maslinama, jer još ima vremena do berbe. Omogućila bi kvalitetnije ulje i nešto veće randmane – rekao nam je Franko Raguž, voditelj stručne službe Agroturista, udruge koja će zbog velikog interesa poljoprivrednika prijave o štetama prikupljati još cijeli drugi tjedan.

– Na maslinama je šteta od 70 do 80 posto, a ima i nasada sa stopostotnim štetama. Loza je zbog dubljeg korijenja prošla bolje, ima između 40 i 50 posto štete. Stradalo je i krmno bilje, poput lucerne i djeteline. Poljoprivrednici su imali jedan proljetni otkos, umjesto tri, četiri, a šteta im iznosi oko 80 posto. Manje štete, između 30 i 40 posto zbraja se na žitaricama, a povrće nismo ni popisivali, jer Vodnjanština nije povrtlarski kraj – kaže Raguž.

Što maslinare čeka za berbu? Raguž odgovara da će se na Vodnjanštini ove godine proizvesti tek četvrtina ulja od ukupnog potencijala.

– Posljednje dobre godine za maslinare bile su 2009. i 2010. godina. U vodnjanskim je uljarama 2010. proizvedeno 400 tona maslinovog ulja. Pa ako naša predviđanja idu ove godine do 80 posto šteta, onda u najboljem slučaju možemo izvući 100 tona ulja – kaže Raguž.

Suho vrijeme donijelo je i nešto dobrog – maslinove muhe nema puno, mada stručnjaci ipak prognoziraju da je moguće očekivati veći napad u prvoj dekadi rujna, što će i opet ovisiti o klimatskim uvjetima. Usto, maslinari trebaju voditi i računa o paunovom oku, čijem je razvoju pogodovala kišica od prije tjedan dana. (Zvjezdan STRAHINJA/Glas Istre)

Odnedavno na Istrametu možete pratiti podatke iz cijele zemlje, koristite pomicanje karte i zumiranje!

Zahvaljujući suradnji s nekoliko velikih mreža (automatskih) postaja, odnedavno na Istrametu možete pratiti podatke iz cijele zemlje, a ukoliko bude interesa publicirat ćemo podatke i iz šire regije.

Osim publiciranja novih meteoroloških podataka promijenili smo i grafički prikaz. Naime kako bi izbjegli preklapanje vrijednosti koje mjere postaje, odlučili smo iste rangirati prema važnosti (veća mjesta) i mjerodavnosti. Dakle na trenutnom defaultnom prikazu nisu prikazani svi podaci iz Istre i Kvarnera, stoga valja koristiti opciju zumiranja (npr. prikazan je Pazin, a nije Stari Pazin).

Što se tiče prikaza podatka iz ostatka zemlje, također možete koristiti pomicanje karte i zumiranje kako bi se prikazali svi podaci. Karta “pamti” stoga jednom odabrano područje ostane zabilježeno i prilikom iduće posjete portalu.

Prikaz je prilagođen i mobilnim uređajima tako da ukoliko pristupate preko mobitela jednostavnim pokretom prsta možete pomicati kartu na područje koje vam je zanimljivo, a također omogućena je i opcija zumiranja.

Za sva pitanja, kritike i pohvale možete nas kontaktirati na istramet@gmail.com.