Video: Izolirane pljuskove valja očekivati i idućih dana, ali uz prave ljetne temperature do 30°C

Pula, foto:  Toni Abramović

Nakon meteorološki vrlo turbulentne noći i veći dio jučerašnjeg dana obilježilo je vrlo promjenjivo vrijeme. Nakon kratkotrajnog smirivanja sredinom dana, poslijepodne i navečer je kao što pisali u našoj prognozi došlo do naknadne aktivacije atmosfere uz lokalne grmljavinske pljuskove. Pljusak je pritom zahvatio i Pulu uz prekrasan shelf cloud, ali nisu pale veće količine kiše (do 8 mm).

Idućih dana na nebu će biti manje naoblake, a i temperature zraka uz obilje sunčanog vremena porasti će iznad 30°C. No i dalje neće biti posve stabilno, naime veći do prognostičkih modela vidi svakodnevne izolirane pljuskove u unutrašnjosti Istre, posebno na području Ćićarije.

Dobra je vijest što ovako snažne i dugotrajne promjene vremena za sada nema na vidiku, baš kao ni velikih vrućina sa kojima bi temperature zraka porasle do 35°C.

Jako nevrijeme pogodilo Zagreb i Zadar

Olujni oblaci iznad središnje Hrvatske

Jako nevrijeme poslijepodne je stiglo i do Zagreba, piše index.hr. Nešto prije 15 sati crni su se oblaci nadvili nad grad, a nakon dvadesetak minuta počeo je puhat snažan vjetar i padati kiša. Vjetar je rušio suncobrane, nosio stvari sa zagrebačkih terasa.

Jaki udari vjetra i kiša koja uzrokuju poteškoće u prometu Zagrebom. Iz ZET-a javljaju da tramvajske linije 2 i 3 prometuju skraćeno do zaokretnice u Heinzelovoj ulici, zbog oštećenja kontaktne mreže u Ulici grada Vukovara, kod Getaldićeve ulice. Kako doznajemo, na žicu je pala grana. U autobusnom prometu privremeno je obustavljena linija 225, a poteškoća ima i na liniji 217.

I policija je izvijestila da je u Zagrebu otežano odvijanje prometa. Povremeno dolazi do zastoja na prometnicama te svim većim raskrižjima. Pozivamo vozače na oprez i strpljenje dok se posljedice nevremena ne otklone, s obzirom na učestale dojave građana o padu stabala na kolnik, poplavljene kolnike i drugo.

Jako nevrijeme jutros je zahvatilo i Zadar. Antena Zadar izvještava kako su se gradske ulice i trgovi u svega nekoliko minuta pretvorili su se u slapove i jezera.

Nakon nekoliko ciklona koje su donijele “potop”, u Zadru je ovaj mjesec palo nevjerojatnih 350 mm kiše, daleko više nego li što treba očekivati cijelo ljeto!

U Istri noćas palo između 20 i 60 mm kiše, Mali Lošinj i Rab dobili po 100 mm

Noćašnje Munje kraj Medulina, foto: Mladen Marijanović

I noćašnja ciklona donijela je velike količine kiše širem području Istre i Kvarnera, a količine su ponegdje dosegle i 100 mm.

Na većem dijelu Istre palo je između 20 i 30 mm kiše, dok je nešto više palo na području Baderne, Višnjana, Brtonigle, Kaštelira i Buja, oko 60 mm. Još je više kiše palo na vanjskim otocima Malom Lošinju i Rabu gdje je prema podacima DHMZ-a do jutros u 8 sati izmjereno 94, odnosno 92 mm kiše. Područje Rijeke te otoka Krka obilna kiša je zaobišla tijekom noći, no podsjetimo da je tamo bilo jakih pljuskova još jučer ujutro, kada je i na istoku Istre palo 70 mm kiše.

U nastavku dana vrijeme će se lagano smirivati, no i dalje postoji mogućnost za pljuskove, više predvečer te onda opet sutra tijekom dana. Zamjetnije smirivanje vremena očekuje nas tek od petka i za vikend kada će prevladavati sunčano i toplije uz temperature od oko 30°C.

Noćas centar ciklone pokraj Istre, lokalno može pasti više od 100 mm kiše, na moru olujni udari vjetra!

Olujni udari vjetra na moru iduće noći (ALADIN)

Jaka promjena vremena koja za srce ljeta stiže u sklopu neuobičajene Genovske ciklone noćas će zahvatiti naše područje. Pritom lokalno može biti vrlo obilne kiše, ponegdje čak i više od 100 mm ili 100 l/m2 u kratkom vremenskom roku.

Ovakav razvoj događaja možda nam najbolje dočarava WRF baziran na ECMWFU kojeg publicira talijanska LaMMa. Naime na priloženom modelu kojeg donosimo u galeriji vidljiva je oborinska “bomba” na moru pokraj Pule koja se može pojaviti bilo gdje na širem području. Točan položaj najobilnijih oborina naravno da ne možemo precizno znati, pošto je nepredvidljivost vremena ipak još uvijek preteška zadaća za prognostičke modele.

Osim obilnih oborina valja spomenuti i olujne udare vjetra na moru. Naime duž dijela zapadne obale moglo bi biti olujnih udara uvijek nezgodnog zapadnjaka, a zatim sa prolaskom centra ciklonalnog centra puhat će vjetar raznolikog smjera. Prikaz vjetra koji nam donosi ALADIN zaista dočarava svu ozbiljnosti nadolazeće situacije! Svakako još jednom skrećemo pažnju nautičarima na vjetar.

Što se tiče sutrašnjeg dana vrijeme će se do podneva postupno smiriti, a moguća su i sunčana razdoblja. No nakon proboja sjeverca i sjeverozapadnjaka navečer je izgledna nova aktivacija atmosfere uz lokalne grmljavinske pljuskove. Detaljniju prognozu donosimo u našem trodnevnom izvješću u nastavku večeri.

Definitivno najbolji video tornada sa Jadrana koji je prešao na kopno snimljen u nedjelju kraj Orebića!

Tornado kraj Orebića

Na česte prolaske ciklona i frontalnih poremećaja tijekom ovog srpnja već smo navikli. Ljeti uobičajeno u ovakvim situacijama bilježimo nastanak brojnih jakih grmljavinskih oblaka koji nam donose zanimljive i zastrašujuće prizore raznih oblika oblaka, kao što su primjerice shelf cloud ili funnel cloud. Nerijetko pada i velika tuča, a također uočavamo i čestu pojavu pijavica.

Kad ta pijavica postane jaka i velika, onda ju najčešće nazivamo tornadom. Ove nedjelje 27.07. jako nevrijeme pogodilo je južni Jadran te je pritom kraj Orebića zabilježen nastanak pijavice koja se vrlo brzo raširila i poprimila karakteristike tornada. Tornado je ubrzo prešao na kopno i možemo reći da je riječ o zaista nevjerojatnom prizoru.

Svakako preporučamo pogledati video u cijelosti, posebice dio nakon pete minute, i hvala mađarskim turistima na hrabrosti što su uspjeli usnimiti ovaj video.

Stranica 1 od 406123...102030...Posljednja »
© Copyright IstraMet - Designed by Pexeto