Ove godine u kolovozu samo 1 dan iznad 30°C, prošle godine 18 dana, a pretprošle čak 24 dana!

Statistika Pazin 2012. godine

Ako imate dojam da je ovogodišnji kolovoz, ali i čitavo ljeto iza nas hladnije od onog na što smo navikli, niste pogriješili. Na to najbolje upućuje statistika gdje se uočavaju drastične razlike u nekim parametrima, posebice kad je riječ o maksimalnim dnevnim temperaturama zraka.

Tijekom osmog mjeseca, zabilježen je svega jedan dan sa temperaturom zraka jednakom ili većom od 30,0°C. Desetog dana kolovoza u Pazinu je izmjereno 31,1°C. Sve ostale dane u mjesecu temperatura je bila niža od 30,0°C. Uzeli smo podatke za Pazin na temelju kojih smo pravili analize koje možemo uzeti kao mjerodavne i za ostatak Istre i Kvarnera, možda ne toliko u izmjerenim vrijednostima koliko u trendovima koji definitivno potvrđuju dojam da je ovo ljeto “hladnije”. Koristimo službene podatke Državnog hidrometeorološkog zavoda, zbog višegodišnjeg niza mjerenja te mogućnosti usporede sa prošlim desetljećima.

U kolovozu 2013. godine izmjereno je čak 18 dana sa temperaturom zraka iznad 30,0°C, a još je fascinantniji podataka da je 2012. godine bilo čak 24 takvih dana! U toj smo godini također patili od velikih suša, redukcija vode i čestih požara. Ove godine pak kiše ne nedostaje. Kolovoz je samo nastavio niz čestih prolaska ciklona i fronti koji se nastavlja još od srpnja.

Na drugoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a u Istri, na pulskom aerodromu, tijekom ovog kolovoza nije izmjeren niti jedan vrući dan, odnosno dan sa temperaturom iznad 30,0°C! Prošle je godine bilo 14 takvih dana, a pretprošle 24, isto kao i u Pazinu.

U Pazinu je prošlih kolovoza temperatura rasla na 38,7°C, a na pulskom aerodromu do 37,0°C.

Iako neki prognostički modeli daju da bi oko petka i subote temperatura mogla ponegdje doseći 30°C, bez obzira na to, statistika će i dalje biti uvjerljiva.

Uginula sredozemna medvjedica

Sredozemna medvjedica, foto: Bojan Mladenovic

Sredozemna medvjedica koja je već mjesecima uveseljavala brojne Puljane, ali i goste, danas popodne je uginula. Tu nam je informaciju potvrdio Elvis Zahtila, ravnatelj Javne ustanove Natura Histrica, čiji su djelatnici, uz volontere Grupe Sredozemna medvjedica, mjesecima čuvali sredozemnu medvjedicu kada bi se pojavila na kojoj pulskoj plaži i štitili je od prevelike ljudske znatiželje.

- Već ujutro zatekli smo medvjedicu u ližnjanskoj uvali Mrtvi Puč kod Punte sv. Stjepana i odmah uočili da je u lošem stanju jer je hroptala, a negdje oko 14 sati je i uginula. Higijeničari su je otpremili u hladnjaču i u utorak će biti upućena na Veterinarski fakultet u Zagreb gdje će se obaviti obdukcija da bi se točno vidjelo od čega je uginula. No, zasad smatramo da je umrla od starosti i da je riječ o izuzetno staroj jedinki jer nije imala niti jednog zuba u ustima. Nekakve vidljive rane koje bi upućivale na njenu nasilnu smrt, nije imala, rekao nam je Zahtila.

Dodao je da su fotografije sredozemne medvjedice upućene na Veterinarski fakultet čiji su se stručnjaci savjetovali sa grčkim i talijanskim i svi su složni da je vjerojatno uginula od starosti.

- I to njeno ponašanje, plivanje u plićaku, među kupačima, nije bilo normalno i sve je upućivalo na to da je već stara, rekao nam je Zahtila koji nam je potvrdio da je o cijelom događaju obaviještena Grupa Sredozemna medvjedica iz Zagreba i njena predsjednica Jasna Antolović.

Upravo je Antolović u današnjem razgovoru za naš list u velikoj mjeri demantirala Zahtilu jer su, kaže, upravo članovi Grupe uz djelatnike Javne ustanove Kamenjak sedam dana danonoćno u ližnjanskoj uvali bdjeli uz medvjedicu.

- Medvjedicu smo u toj uvali pratili i čuvali i nije istina da nije imala rane. Dapače, bila je sva izranjavana, a zadnja tri dana izbacivala je i krv. No, što je točno uzrokovalo njeno uginuće ne znam i ne želim nagađati dok se ne obavi obdukcija. Mogu samo reći da mi je jako, jako žao zbog gubitka te jedinke, istaknula je Antolović. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ/Glas Istre)

Današnji dan donio vrlo nestabilno i promjenjivo vrijeme, najviše kiše u Baderni 57 mm

Jesen u Pazinu u kolovozu, foto: Alen Niessner Šćine

Današnja nova ciklona i frontalni poremećaj donijeli su novu kišu i pljuskove praćene grmljavinom. Već od ranoga jutra olujni su oblaci nastali na otvorenom moru te su u jugozapadnoj struji zahvatili Istru i Kvarner, posebice obalno područje.

Potom se vrijeme nakratko smirilo, da bi nove oborine nastale nad nama sredinom dana i poslijepodne i donijele nove milimetre kiše na većem dijelu područja. Kasno poslijepodne i navečer uslijedilo je razvedravanje, no i dalje će postojati mogućnost za lokalne pljuskove tijekom nastavka večeri i noći, što zasigurno neće baš obradovati sve koji planiraju feštati na otvorenom. No ta je mogućnost znatno manja nego tijekom dana.

Dnevne temperature bile su znatno ispod prosjeka, u unutrašnjosti Istre uglavnom do 21 ili 22°C, dok je duž zapadne obale temperatura porasla do 24 ili 25°C zahvaljujući sunčanim razdobljima u rano poslijepodne.

Spomenimo još količine kiše koje su pale tijekom današnjeg dana. Najviše je kiše palo u Baderni, čak 57 mm. Slijede Tinjan-Žužići sa 46, Flengi 45, Trviž-Buići 38 te Pazin sa 31 mm kiše. Najmanje je kiše palo na području Rovinja i Labina, uglavnom od 1 do 5 mm. Na ostatku područja palo je u prosjeku oko 15 do 20 mm kiše.

Meteorološka postaja postavljena na Brijunima, podaci se osvježavaju svakih 5 minuta

Meteorološka postaja na Brijunima

Nova meteorološka postaja prošlog je tjedna montirana u jedinom istarskom Nacionalnom parku – Brijunima. Meteorološki podaci pristižu svakih 5 minuta i mogu se pratiti na internetu sa bilo koje lokacije.

Meteorološka postaja mjeri temperaturu zraka, relativnu vlažnost, tlak zraka, smjer i brzinu vjetra te količinu kiše. Aktiviranjem ove meteorološke postaje konačno ćemo moći detaljno pratiti klimu Brijuna i uspoređivati je sa klimom obližnjih lokacija gdje također postoje meteorološke postaje.

Postaja je montirana malo u unutrašnjosti otoka Veli Brijun, a meteorološke podatke možete pratiti na ovom linku.

Stabilizacije nema ni za vikend: očekuje nas dosta oblaka i povremena kiša

Ukupna očekivana suma oborina za subotu, WRF ECMWF model

Nakon prolaska ove ciklone, vrijeme se privremeno stabiliziralo, no nad našim će krajevima i dalje kružiti vlažan i nestabilan zrak zbog plitkih ciklona na području sjevernije Italije i sjevernog Jadrana.

Sutra će biti najstabilniji dan, očekuje nas djelomice sunčano vrijeme uz mogućnost pljuskova uglavnom u poslijepodnevnim satima u unutrašnjosti Istre, a manja mogućnost postoji i uz obalu. Temperature zraka porast će do 27 ili 28°C.

Vrijeme se ponovno značajnije kvari u subotu kada će prevladavati umjereno, povremeno i pretežno oblačno vrijeme uz pojavu kiše i lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Puhat će umjeren vjetar južnih smjerova, jugo i jugozapadnjak. Najviše dnevne temperature zraka do oko 25 ili 26°C.

I nedjelja donosi nestabilno vrijeme, posebice u prvom dijelu dana kada će biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Poslijepodne smirivanje vremena uz dulja sunčana razdoblja, a južni će vjetar zamijeniti bura. Dnevne temperature zraka do 25°C.

Ponedjeljak i utorak, a vjerojatno i srijeda donose stabilnije i sunčanije vrijeme uz blagi porast temperature zraka. Nova kiša, barem prema trenutnim prognostičkim modelima sprema se u četvrtak.

Stranica 1 od 413123...102030...Posljednja »
© Copyright IstraMet - Designed by Pexeto